Whores & Thieves – Silent Town

Whores & Thieves – Silent Town

  • Music - 7/10
    7/10
  • Personality - 8/10
    8/10
  • Airplay Potential - 9/10
    9/10

Album Info

Whores & Thieves
Silent Town
Trechoma Records
2015

8/10
User Rating: 0.0 (0 votes)
Sending

 For meget dogme, for lidt kreativitet

redaktionen-stig-nyeng3Efterspillet af et mesterværk

Whores & Thieves er et dansk alternativt rockband vist nok med nuværende hovedsæde i byernes by (København, hvis nogen skulle være i tvivl), og netop nu er de ude med deres andet album i form af den elleve sange lange Silent Town, der d. 28.09.15 udkom på Trechoma Records. Jeg kendte ikke i forvejen til bandet, og deres debut har jeg endnu til gode at give mig i kast med. Men selv om jeg ikke personligt har hørt den, har en masse andre anmeldere heldigvis før mig, og i den vedsendte pressemeddelelse har jeg således kunne læse mig frem til, at der øjensynligt var tale om noget nær et mesterværk. Det værende jo, hvad det vil, for her skal det ikke handle om deres første, men deres nyeste, og selv om mit sammenligningsgrundlag af samme årsag ligger noget nær nul, giver dette jo modsat muligheden for at lytte med friske ører. Det har jeg derfor gjort, og resultatet får I her…

Samme regelsæt – nyt album

Men lad os starte med begyndelsen. Bandet blev dannet engang for længe siden (cirka 2010) i en lille by nær Esbjerg, hvor Christian (vokal), Jens (trommer) og Thomas (guitar) på et tidspunkt begyndte at skrue lidt studiemusik sammen, som de efterfølgende smed ud på nettet. Da det senere blev besluttet, at bandet måtte ud og erobre verden i form af liveoptrædender med mere, fik de Lars (bas) og Jeppe (guitar) med på vognen, og denne konstellation udgør til stadighed Whores & Thieves’ nuværende lineup. Sidenhen udgav bandet den anmelderroste Anti Echo Chamber, som udfra en række dogmer kom til verden i 2012, og 3 år senere er bandet så endelig klar med den muligvis svære efterfølger.

Og netop de førnævnte dogmer spiller også på Silent Town en stor rolle i forhold til dén lyd og de beslutninger, Whores & Thieves har måttet træffe på første album, for nogenlunde præcist samme regelsæt gør sig nemlig gældende på album nummer 2. For at komme så tæt på den ægte rock’n’roll sound som muligt, er hver en sang på albummet improviseret fra bunden af i selve studiet. Kun “one takes” har været tilladte på albummet, hvilket vil sige, at hvert instrument og vokalspor er indspillet uden at klippe imellem flere takes, og efterfølgende har bandet bevidst undladt at inkludere diverse hjælpeforanstaltninger i form af eksempelvis autotune, pitch correction, drum replacement og så videre. Og selv om det med garanti ikke er første gang, et band har skabt et album udfra en række regler beslægtet med disse, er det ikke desto mindre en kærkommen idé i en tid, hvor alt musik skal lyde næsten irriterende perfekt.

Tilpas skramlet lyd og stort potentiale

Og det virker faktisk efter planen – i hvert fald lejlighedsvis. Silent Town er nemlig et skidegodt initiativ og på mange måder et spændende album, hvor især sangene, “I Am The Cat”, som også er pladens førstesingle, samt “In My Bones” bevidner om et band med stort potentiale indenfor både sangskrivning og sammenspil. Lyden er generelt helt tilpas skramlet, og de små, næsten utydelige fejl eller mangler skaber lige præcist dén feel, som øjensynligt har været Whores & Thieves’ hensigt lige fra begyndelsen. Stilen ligger nok tættest op af bands som The National og The Black Keys, men der er også momentvise passager, der retter tydelige blikke mod eksempelvis The Doors samt en masse andre kunstnere indenfor den mere alternative del af rockgenren.

Dogmerne skaber kant, men desværre også banaliteter

Mit egentlige problem med Silent Town er bare, at det umiddelbart relativt korte stykke vej fra en sangs start, og til den ligger klar til produktion, bærer præg af alt for mange middelmådige sange. Udover førnævnte skæringer, der begge kan bryste sig af store flotte omkvæd, glemmer jeg hurtigt, hvordan resten af sangene lyder, og når jeg så endelig hører dem, kan jeg ikke lade være med at blive en smule skuffet over både beats, breaks, rundgange og generel sangskrivning. Hele lyduniverset samt måden, hvorved sangene udføres, bliver simpelthen for banalt at lytte på i længden, og det samme problem gør sig efter min mening desværre også gældende i forhold til tekstforfatningen, som til tider savner både variation og fylde. Det er sgu’ ærgeligt, for Whores & Thieves har uden tvivl evnen til at skrive virkelig gode sange, og selv om den engang imellem sidder lige i skabet, er jeg sikker på, at bandet kan præstere langt mere og bedre, hvis de lige gav sig bare en lille smule ekstra tid til at finjustere på detaljerne og lade sangene nå helt ind til knoglerne, før de lagde dem ned på bånd.

Jeg er sikker på, at Silent Town, som i øvrigt er en hyldest til alle små flækker rundt i landet, gør sig virkelig stærkt og overbevisende i live øjemed, for både energien, viljen og spilleglæden er uden tvivl til stede hos Whores & Thieves. Idéen er som sådan også rigtig god, men som full length album fungerer Silent Town desværre kun halvt.

Kommentarer

kommentarer