Muscle Shoals

Muscle Shoals

  • Story
  • Music
  • Production

Movie Info

Titel: Muscle Shoals
Skrevet af: Greg 'Freddy' Camalier
Instrueret af: Greg 'Freddy' Camalier
Musik og medvirkende musikere: Aretha Franklin, Mick Jagger, Gregg Allman, Wilson Picket, Percy Sledge, Keith Richard, Bono m.fl.
Udgivelsesår: 2013

4.2
User Rating: 4.0 (1 votes)
Sending

Den lille amerikanske flække med den store lyd

redaktionen-stig-nyeng3Ren Magi

“Magic is the first thing that comes to mind when I think about Muscle Shoals” fortæller Bono indledningsvis i dokumentaren, Muscle Shoals om den lille amerikanske flække, der kastede nogle af tidens største albums og kunstnere af sig. Og selv om undertegnede aldrig har været så heldig at betræde hverken bomuldsmarkerne rundt om eller byens hovedgade, der i store træk udgør den cirka 8000 indbyggere store (læs: lille) by i Alabama, er jeg ikke et øjeblik i tvivl om sandheden i Bonos kommentar, efter at have spenderet de godt to timer, som filmen varer, i selskab med mange af de bedst sælgende musikere fra både england og USA i dén periode. Hverken første, anden eller tredje gang.

Anerkendelse og stor succes på Lars Tyndskids marker

Omdrejningspunktet i filmen, Muscle Shoals er den nu aldrende Rick Hall, der efter at have måttet gå umådeligt meget igennem i løbet af sit tidlige liv, til sidst bygger et lille musikstudie lige omkring Lars Tyndskids marker i de tidlige tressere og herefter opnår både anerkendelse og stor succes som producer for et hav af prominente musikere og kunstnere indenfor rock’n’roll, blues og soul genrerne. Og de selv samme kunstnere synes nærmest at stå i kø for at fortælle om deres musiske oplevelser i Muscle Shoals i en sådan grad, at man ved filmens slutning sidder med åben mund og undrer sig over, hvorfor fanden man dog aldrig havde hørt om byen før.

Den amerikanske drøm tilsat Job

Det er noget nær essensen af den amerikanske drøm, men det er også en historie med tydelige paralleller til Det Gamle Testamentes Job (i lidt uvante omgivelser), om en mand, der må gennemgå ulidelige strabadser – den ene værre end den anden – før han til sidst finder sin plads i livet. Heldigvis er der også skabt plads til husbandets for størstedelen lidt mere positive fortællinger samt selvfølgelig filmens deltagende artister, og lydsporet til de mange både sørgelige, men også muntre og til alle tider dybt underholdende historier og anekdoter leveres selvfølgelig af kunstnerne selv.

Fantastiske historier og klassiske hits ad libitum

Alt i alt er der tale om en helt og igennem unik film fyldt med både wow-oplevelser og eminent soul- og rockmusik, og de eneste personer, der i mine øjne virker lidt malplacerede, er faktisk U2s Bono og Alicia Keys, der hver især bidrager med henholdsvis let lommefilosofi og nutidig pop. Intet af det har efter min mening hjemme i en film som Muscle Shoals, hvis stærkeste force er de mange smukke og fantastiske historier samt klassiske hits fra en heldigvis ikke helt glemt tid. Men dem er der til gengæld masser af.

Kommentarer

kommentarer