Metal Magic Festival 2017 – Del 1: Historien Og Fremtiden

Metal Magic Festival 2017 – Del 1: Historien Og Fremtiden

Interview med Martin Jørgensen – arrangøren af MM Festival…

En optakt til sommerens strabadser

I 2008 i Fredericia af alle steder besluttede nogle dedikerede metalfans at skabe en festival. En festival, der hylder undergrunden – og krydret med oldschool bands fra hele verden. Metal Magic Festival (MMF).

En festival, der blandt deltagerne går under navnet Danmarks Hyggeligste Havefest. Det er typisk de samme mennesker der kommer fra år til år og alle kender alle på kryds og tværs. En festival, hvor de største og mest kritiske problemer blandt deltagerne er diskussioner om musik, hvornår jeg falder i søvn, og hvorfor de 50 meter, der er ned til teltet, skal være så helvedes langt sidst på natten/først på morgenen.

Men det er også en festival, som har dannet baggrund for ægteskab. I 2015 valgte det københavnske par, Allan og Ida at henlægge deres bryllup til Fredericia Rådhus, så man derved kunne slå to fluer med et smæk.

Det er en festival, der år efter år trækker folk til fra nær og fjern – både fra Sverige, Tyskland, Østrig, Italien og sågar Rusland, USA, Brasilien, Japan og Australien.

Festivalen har hvert år bands fra både ind- og udland. I år er det således det amerikanske black metal band Absu der headliner sammen med ”verdens hårdeste band” – svenske Nifelheim samt deres landsmænd fra de okkulte rockere i Tribulation.

Old school metallen står NWOBHM-legenderne Diamond Head og Quartz for, men der er dog også blevet plads til både dødsmetal fra Tyrkiet og Malta med henholdsvis Engulfed, Hellsodomy og Beheaded.

Den hjemlige hygge står bl.a. Artillery, Witch Cross, Wasted og Steel Inferno for.

Nu skal festivalen for første gang denne sommer stå på egne ben – udenfor det kommunale tilbud, Ungdommens Hus.

Vi har taget en snak med arrangøren, Martin Jørgensen, om festivalen.


Metal Magic Festival 2017 – line up

1. Festivalen startede i oktober måned 2008. Fortæl os lidt om, hvordan ideen til festivalen opstod og hvordan den har udviklet sig fra 0 til 3 dage?

Tanken om en festival opstod allerede tilbage i 2006. Det var ret svært, for ikke at sige umuligt, at få gigs til undergrundsbands rundt omkring. Jeg fandt ret hurtigt ud af, at det ikke kun gjaldt mit eget band (Ad Noctum, red.) men både venner og bekendte også.

Vi prøvede derfor at arrangerer en koncert på Ungdommens Hus i Fredericia, med Denial of God, Ad Noctum og Strychnos. Imod al forventning solgte vi 250 billetter og stedet var proppet!

Det viste ganske tydeligt, at der var et stort behov denne slags koncerter.

Året efter fik vi hevet japanske Sabbat til Fredericia til deres hidtil eneste koncert i Danmark – endnu en stor succes.

I efteråret 2008 arrangerede vi så en længe ventet koncert med det gamle danske heavy metal band Evil, som netop var blevet gendannet. Men da flere bands henvendte sig med forespørgsel, om de også måtte spille, var det pludselig ikke nok bare med en aften, og derfor besluttede vi os for at prøve med 2 dage i stedet. Det blev til det vi i dag kender som MMF 1, som sjovt nok blev åbnet af det danske psychobillyband, Johnny Nightmare.

Allerede på MMF 2 og 3 besluttede vi at lave en opvarmningsdag om torsdagen, da langt de fleste af gæsterne allerede dukkede op der, og det er sidenhen blevet til en fast tredje dag.

2. Samarbejdet med Fredericia Kommune, ny lokation og opbakning?

Der er jo to ben i samarbejdet med Fredericia Kommune. Det ene er Ungdommens Hus, og det andet er kommunens administrative del.

Ungdommens Hus har i festivalen første mange år været en stor hjælp, og vi ville uden tvivl ALDRIG have klaret det uden deres hjælp. Men som så mange andre steder i samfundet, så ændrede vores arbejdsbetingelser sig med tiden til det værre, og allerede inden MMF 9 i 2016 havde festivalens bestyrelse besluttet, at dette skulle være det sidste år på Ungdommens Hus.

Samarbejdet med den administrative del af Fredericia Kommune omkring en ny lokation har været præget af et rigtig godt samarbejde, stor imødekommenhed og velvilje fra kommunens side.

Vi havde jo i første omgang planlagt, at festivalen skulle have været afholdt i Taulov, men vi mødte en del borgermodstand derude, så vi måtte i samråd med kommunen finde et andet sted. Kommunen tilbød os et par forskellige lokationer, og det bedst egnede er det sted, vi har fundet nu. Der er masser af plads, og det er kun 1700 meter fra Fredericia Banegård, så det er blot 500 meter længere væk fra banegården end Ungdommens Hus.

Både Fredericia Kommune og Trekantområdet Danmark, har støttet os med hver 50.000 kroner. Det er noget, vi virkelig har kunne mærke, og det er en stor, stor hjælp her i opstartet af noget nyt, hvor der er rigtigt mange ting, vi skal have investeret i.

Vi har ligeledes i mange, mange år haft god opbakning fra byens erhvervsdrivende, og det har vi virkelig været glade for. I år bliver det således, at Generalen (værtshus i Fredericia, red.) arrangerer en bar på festivalpladsen, hvor der serveres drinks, shots og øl. Ligeledes har Generalen sponsoreret en af scenerne, som fremover således kommer til at hedde Generalen Stage. Det er vi enormt glade for.

3. Den største udfordring gennem tiden?

Det er helt klar i år. Der er så mange ting, der skal koordineres, holdes styr på, mødes om og meget, meget mere. Der er planlægning af strøm til festivalen, toilet- og badefaciliteter, opbevaring, tilladelser, ja, kort sagt alt skal løbes i gang fra bunden. Det er en kæmpe udfordring, vi står overfor, når man starter fra nul på en hel tom mark, men det skal nok lykkedes!

En anden udfordring er selvfølgelig, at vi i år har budgetteret med en halvering af publikum (næsten), netop fordi vi har skift lokation. Det betyder, at vores bandbudget er lidt mindre i år.

4. De største øjeblikke?

Det har dæleme været mange. Men jeg er nødt til at nævne Evil på MMF 1, hvor vi for første gang fyldte salen til bristepunktet. Og da Alex Nyborg Madsen gæsteoptrådte med Witch Cross på 5’eren. Hell på MMF5 var også genialt. Candlemass, Sigh og Girlschool på 8’eren, det var stort! Og Uli Jon Roth + Denner/Shermann sidste år – det er jo nogle af mine egne helte. Og jeg vil også lige nævne de 4 gange, Denial of God har spillet på festivalen, det har altid været fantastisk!

5. De sjoveste øjeblikke?

Metal skal ikke være sjovt! Vi tager det meget seriøst og prøver at huske ikke at grine!

Nej, der har simpelthen været for mange til at nævne!

6. De meste frustrerende øjeblikke?

Naturligvis bliver man frustreret, når man arrangerer en festival, og tingene ikke altid går efter planen, men noget af det som virkelig er frustrerende, er når bands insisterer på at have deres egen lydmand med – det viser sig oftest, at vores lydmænd har bedre styr på det (Ralf og Jacob er vitterligt FANTASTISKE til deres arbejde, red.). Dårlig lyd ødelægger altså oplevelsen!

Det er heller ikke specielt nemt at se igennem fingre med amatørbands, som ikke kan holde tidsplanen – og som drikker sig fra sans og samling, inden de går på scenen. Det duer bare ikke!”

I bakspejlet var det da også frustrerende, da Ghost måtte aflyse deres optræden på MMF4, fordi de siden bookingen året inden nu uventet havde slået igennem. Tror ikke deres nye management syntes det var så fedt, at de skulle spille i Fredericia for småpenge, ha ha ha.

7. MMF kontra Copenhell, Ålborg Metal Festival (AMF), Royal Metal Fest (RMF), Viborg Metal Festival (VMF), Heavy Agger Metal Festival (HAMF) og alle de andre. Udover størrelsen, hvad er så de væsentligste forskelle?

Det er vigtigt at understrege, at alle de danske metal festivaler vel har deres retmæssige plads i landskabet. Copenhell er en forretning og er vel ikke længere udelukkende en metalfestival – og det ses jo også på de navne, de booker. Det er store brede navne, der appellerer mest til mainstream og rock segmentet. Og det er helt fint, men det virker som om, at os andre, mindre festivaler mere er drevet af kærligheden til musikken, end forretningen.

Der er klare genremæssige forskelle mellem eksempelvis MMF og AMF. Hvor vi er mere til oldschool og klassisk metal, har AMF mest fokus på progressivt og moderne metal. Det er kun en fordel, da vi så ikke skal slås om de samme publikum. Der skal jo være noget for en hver smag.

RMF er også en rigtig god festival, men en god musikprofil, som efter min mening placerer sig genremæssigt sådan ca. midt mellem AMF og MMF med en del black og death metal på programmet.

VMF har jeg ikke selv besøgt endnu, så den kan jeg af gode grunde ikke udtale mig om mens Heavy Agger Metal Festival til gengæld er en slags ideologisk søster-festival for MMF, som vi kun kan anbefale på det kraftigste at støtte op om fremover!

Hvor andre festivaler måske mest booker efter, hvad deres publikum gerne vil se, vil vi hos MMF hellere præsentere det vi synes folk burde se. Og der er sgu’ generelt alt, alt for lidt klassisk heavy metal på alle de andre festivaler i Danmark!

8. Hvad er det, i dine øjne, der gør MMF til noget helt specielt?

At vi har en anderledes profil – at vi booker bands, der ellers ikke vil blive booket. Og at vi har mange dedikerede, utroligt hjælpsomme og glade frivillige, der gør en kæmpe indsats.

9. Hvilke ord, mener du skal kendetegne MMF?

At bryde status quo, at gøre tingene anderledes, at booke de bands, ingen andre gør, at være klassens frække dreng.

10. Fremtiden? Hvad er planerne for festivalens beståen? Større/mindre?

Vi må se efter dette års festival, om vi har opbakning (økonomi) til at fortsætte efter vores flytning. Alt er på spil lige nu. Vi håber, at festivalen går i nul, og der ikke bliver underskud, så vi kan fortsætte næste år.

Vi kalkulerer som sagt med en halvering af publikum. Vi er jo godt klar over, at den sene udmelding omkring placeringen pga. flytningen til og fra Taulov kan have fået folk til at planlægge anderledes.

I teorien kan vi vokse til det samme som før, altså ca. 700 gæster om dagen, hvis vi ønsker det. Men hovedsagen er, at det skal være sjovt at arrangere, så vi vil ikke forcere noget.


Det var således ordene fra Martin Jørgensen.

Slutteligt vil jeg benytte lejligheden til at opfordre alle, der kan lide god musik, glad stemning, hygge og galskab, til at få sikret sig en billet. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er!

Metal Magic Festival er svær at undvære i det danske metalmiljø, netop på grund af dennes musikalske profil. Mange undergrundsbands, små danske bands og veteraner fra scenen har slået deres folder på Metal Magic, og det skulle gerne fortsætte.

Et stop for Metal Magic kan betyde endnu trangere kår for undergrundsmetallen – lige fra hård rock til death og black metal.

Så støt op om undergrunden, det nye og det gamle! Kom til Metal Magic til sommer – du vil ikke fortryde det.

Kommentarer

kommentarer