Interview – Fordærv

Interview – Fordærv

“Udgangspunktet var at spille det mest kaotiske musik, vi overhovedet kunne, og det er det stadigvæk…”

Den danske metalscene er som sådan af rimelig alsidig karakter, og hvad enten man er til den milde udgave eller de mere hårdtslående bands af slagsen, er udbuddet både stort og varieret til trods for vores lands relativt lille størrelse.

Bevæger man sig lidt længere ud i ekstremerne og søger efter de allervildeste metalbands, mindskes udbuddet dog selvsagt betydeligt herefter, og man skal faktisk dykke ret så dybt ned i undergrunden, før man finder de helt store perler.

Et af disse bands er ekstremmetalgruppen Fordærv fra Silkeborg. I 2015 udgav de debut EP’en Glasskår, og denne blev efterfulgt af EP’en Fy For Satan, der udkom i slutningen af 2016 – begge på rapperen Sukker Lyns pladeselskab betitlet 42Plader.

Her på redaktionen er vi generelt glade for al slags metal, men vi er især begejstrede for de danske bands, der tør bevæge sig udover de mere radiovenlige genrer og dermed udfordre rammerne i forhold til, hvordan god musik skal skrues sammen. Dét gør Fordærv, og de slipper ovenikøbet afsted med det i en sådan grad, at deres seneste EP således fik denne kommentar med på vejen:

“Hold da nu fucking magle, mand! Sjældent har jeg da haft så hård rejsning! Det er edder-brodere-mig potent musik!”, skrev en yderst begejstret Brian Krøyer på Rockstruck og kvitterede efterfølgende med 9,5 ud af 10, og undertegnede så derfor ingen anden udvej end straks at tage kontakt til de silkeborgensiske metalhoveder i håb om et forestående interview, hvilket drengene heldigvis indvilgede i.

OBS. Ovenstående foto er skudt af Søren Dybdal.


1. Kan I fortælle lidt om jer selv?

Vi startede i 2014, dengang havde bandet et ekstra medlem (Tobias Fagerberg Arthur Neptun Jacobsen). Så solgte vi ham til et cirkus, og Mikkel, der dengang spillede bas, gik over til at spille guitar. Så nu består bandet af Jonas Sandvej (vokal) Mikkel Lau (Guitar) og Mads Lau (Trommer). Vi, Mads og Mikkel, besluttede os for at starte et grindcore band, og da Jonas er en fælles ven, lokkede vi ham til at blive forsanger ret hurtigt efter. Udgangspunktet var at spille det mest kaotiske musik, vi overhovedet kunne, og det er det stadigvæk. Inspirationen kommer fra bands som Rotten Sound, Nails, Trap Them, Napalm Death, Suffocation, Obituary, Slayer, Cannibal Corpse, Lock Up, Misery Index, Skitsystem, Nasum.

2. Hvordan står det p.t. til i lejren?

Lige nu er vi gang med at øve op til et par koncerter her i foråret, og samtidig er vi ved skrive nye numre til en ny udgivelse. Vi har også tanker om at lave en ny musikvideo, men de sidste detaljer skal lige på plads.

Fordærv – Fy For Satan (2017)

3. Kan I fortælle om jeres seneste udgivelse?

Alle sangene på FY FOR SATAN er skrevet i fællesskab i øveren. Vi indspillede hele EP’en i vinteren 2015 i LYDPOTTEN med Np Nielsen (Disrule) bag knapperne, og det er også ham, der har stået for at mikse albummet. Jacob Bredahl har stået for mastering i Dead Rat Studio. EP’en er udgivet på 42Plader, og det fysiske bånd er udgivet i samarbejde Tonewood.

4. Hvordan fandt I frem til den stil, I bevæger jer i, og hvor meget betyder det for jer at holde jer indenfor da fastsatte rammer?

Vi laver altid sangene i øvelokalet, og virker det ikke intuitivt, så dropper vi det som regel. Kort sagt; Virker det så virker det.

5. Hvilke instrumenter + forstærkere er jeres foretrukne?

Vi har ingen præferencer som sådan, men vi har da helt klart set, hvad vores favorit bands bruger og forsøgt at anskaffe noget i den retning. Lige nu bruger vi en Orange forstærker og Boss Hm-2 pedal. Det er ikke specielt originalt, men det er den lyd, vi altid bedst kan lide. Vores trommeslager, Mads har ingen præferencer til trommemærker, men har en sær fetich for store bækkener.

6. Er teksterne vigtige for jer, og hvad omhandler de?

Teksterne har mange forskellige emmer, men bærer præg af alt fra dårlig humor til politisk aktuelle emmer. Det er Jonas, der skriver alle teksterne, så det afhænger af, hvad han føler for.

7. Har udgivelsen åbnet nye døre for bandet?

Ja, vi fået nogle spillejobs efterfølgende og er bl.a. blevet spillet i radioen. Udover det har vi fået et samarbejde med Tonewood om, at de sælger vores T-shirts og patches, plus de trykker og sælger vores bånd.

8. Hvordan forsøger I stilmæssigt at skille jer ud fra mængden af de mange andre bands på scenen i dag?

Det gør vi ikke, vi hedder også noget på dansk og spiller grindcore med Hm-2 lyd.

9. Er det svært at finde gigs i Danmark med en så relativt lille scene som den danske, eller oplever I, at udbuddet af spillesteder passer fint til efterspørgslen af jeres musik?

Størrelsen af den danske metal/grind scene er måske i virkeligheden en fordel for os. Udbuddet passer til vores musik i Danmark.

Fordærv – live (foto af Morten Kjær)

10. Nogle særligt fede spillesteder, I gerne vil ha’ lov at fremhæve, og hvorfor er netop disse gode at spille på?

Huset, KBH. Von Hatten, Randers. Kansas city, Odense. Rampelys, Silkeborg. God stemning og masser af bajer.

11. Hvad er bandets sjoveste oplevelse indtil videre?

Vi har engang spillet på en motorvej, det var sku lidt specielt, folk brækkede sig. Det var fedt.

12. Hvem ville I allerhelst opvarme for, hvis der var frit valg på alle hylder?

Jonas: Anal Cunt! Jeg tror sgu’, de var meget sjove.
Mikkel: Slayer! Fordi Slayer!
Mads: Implore!

13. Hvad er det fedeste ved at spille I band? Og hvad er det sværeste?

At fyre den af live og lave nye sange i øvelokalet. Humoren, man får opbygget i sådan et band, er også ganske fantastisk. Det sværeste er nok at spille i band med sin bror, men det er samtidig også noget af det fedeste.

14. Hvilke råd ville I give til nyopstartede / upcoming bands?

Tag initiativ og få nogle koncerter op at køre. Brug en helveds masse tid i øveren, drik nogle bajer og hav det sjovt. Mest det sidste.

15. Hvad er bandets ultimative drøm?

At varme op for Pantera! Ellers bare at udgive en fuldlængde!

16. Fremtidsplaner?

Vi har en koncert i vores hjemby, Silkeborg, d. 7. april og en koncert i Århus d. 6.maj. Udover det går vi gang med at lave nye numre til det famøse debutalbum. Forhåbentligt kommer vi også ud at spille nogle flere koncerter i løbet af 2017!

17. Et sidste ord?

Skud ud og tak til: Nick Dehn, Np, Jacob Lau, Søren Mensberg, Jacob Goul og TONEWOOD, Lazar og 42PLADER og Rockstuck.dk!

Vi ses røvhuller!


En stor, stor tak til Fordærv for at ville medvirke, og vil I vide mere om bandet, kan I fange dem på bandets Facebook profil: https://www.facebook.com/fordaerv

Kommentarer

kommentarer